Samsa Böreği (Açma Börek)
8 kişilik
Malzemeler
2 su bardağı su
2 Su bardağı süt
2 yemek kaşığı sirke(yada limon suyu)
1 yemek kaşığı tuz
4 Kaşık tereyağı yada margarinde olabilir.
İç harcı;
5-6 patates( ortaboy)
Yarım demet maydanoz
Tuz
Sıvıyağ
Kimyon, karabiber
İç harcın hazırlanışı; patatesleri
soyalım ve orta büyüklükte doğrayıp tencereye koyup üzerine 3 su bardağı kadar
su ekleyelim. 10-15 dk.sonra haşlanıyor. Suyunu süzüp içine maydanoz, tuz,
kimyon, karabiber ve yağı, ekleyip karıştıralım. (İç harcı istediğiniz şekilde
hazırlayabilirsiniz)Harcımız hazır.
Hamuru; Derin bir kaba su, süt, sirke, tuz, unu
ekleyerek yumuşak hamur yoğuralım15-20 dakika dinlendirelim. Hamuru 4 bezeye
ayıralım. Hamuru biraz büyüklükte açalım ve kenara koyalım. Diğer hamuru da
açalım ve hamurun her tarafını yağlayalım kenara ayırdığımız açılan hamuru da
yağladığımız hamurun üzerine koyalım tekrar yağlayalım ve rulo yaparak saralım
ikiye bölüp bir tepsiye alalım. Diğer iki bezeyi de aynı şekilde açıp arasını
yağlayıp rulo yaparak tepsiye koyalım. Bu iki rulo hamuru buzdolabında 20-30 dakika
kadar bekletelim soğusun. Dolaptan çıkartınca ruloyu alıp 2 parmak genişliğinde
keselim. Kestiğimiz küçük parçaları tabak büyüklüğünde açalım içine harcımızı
koyarak bohça şeklinde katlayalım.(Ben rulo şeklinde de yaptım). Tüm hamurları
bu şekilde tamamlayıp pişirme kağıdını koyduğumuz tepsiye yerleştirelim.
Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında 40-45 dakika
pişilerim. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder